The current character set is: latin5 Gisar İhracat Hizmetleri | İhracat Hizmetleri | İthalat Hizmeti | İhracat Hizmeti | Dış Tiacaret | Tohumcular sektörün geleceğini masaya yatırdı
 
Gisar İhracat Hizmetleri
 

Tohumcular sektörün geleceğini masaya yatırdı
Haberin Eklenme Tarihi :30 Kasım 2011 Çarsamba 10:55:05
PDF Yazdır E-mail

ANTALYA (CİHAN)- Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB)'ın geleneksel yıllık çalışma toplantısı Antalya'da başladı. İki gün sürecek çalıştayın açılışı geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Açılış konuşmalarında Türk tohumculuğunun yakaladığı büyük başarıya değinilerek, sıkıntılara vurgu yapıldı.

 

Tarım Bakanlığı Müsteşarı Ferhat Şelli, Tohumculuk Dair Başkanı Metin Kaycıoğlu, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Şafak Ses, TSÜAB Başkanı İlhami Özcan Aygun, yönetim kurulu üyeleri ve çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda konuşan TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı İlhami Özcan Aygun, yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Tohumculuk Kanunu'nun tohumculuğun gittiği noktayı gösterdiğine dikkat çeken Aygun, "Üretimimiz 80 bin tondan 500 bin tonlar civarına geldi. Beklentimiz ve ekonomi bakanlığının verdiği istatistiklere göre 115 ile 120 milyon dolar civarında ihracat. Demek ki sektör çalışıyor, üretiyor. Sektörümüzle ilgili çalışmalara öncelikle iki devlet tek millet olarak gördüğümüz Azerbaycan ve arkasından da Ukrayna ile devam ettik. Bundan sonraki devlet Rusya. Daha sonra da Bosna Hersek. Kucağını açmış Türk tohumculuğunu bekliyor. Hedef bölgeler belirlemiştik. Balkanlar, Ortadoğu ve İslam ülkeleri pazarı." dedi.

Tohumculukla ilgili sıkıntıların da bulunduğunu hatırlatan Aygun, şunları dile getirdi: "Yüzde 1 KDV ile ilgili sorun, fidanda yüzde 18. Burada bir karmaşa var bunun çözülmesi gerekiyor. Yem bitkilerinde de tebliğ sıkıntı var o konuda da bir çalışma yapmamız gerekiyor. Yem bitkilerinde bir düzenlemeye ihtiyacımız var. Sektör artık yurt dışında tohum üretmek istiyor. Uluslararası rekabette yer almak açısından açığı kapatmak istiyoruz."

 

TÜRKTOB’DAN İKİ YENİLİK

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Hakkı Şafak Ses de birlik bünyesinde özellikle medya alanında yapılan atılımları aktardı. Tarim2023.com ve TÜRKTOB dergisi ile ilgili bilgiler de veren Hakkı Şafak Ses, alt birliklerden bu hizmetten faydalanmalarını istedi.

Tohumculuk Kanunu’nun çıkmasının ardından tohumculuk sektöründe yaşanan gelişmeleri aktaran Hakkı Şafak Ses, sözlerine şöyle devam etti: “Tohumculuk kanunu çıktı. 2006’dan 2007 yılında sonra bu kanunla ilgili çalışmalar başladı. Kanun çıkmadan önce bunu elbisesi olmayan bir sektöre benzetiyorum. Bu kanun bizi ele güne çıkar hale getirdi. Bugün görüyoruz ki alt birliklerin teşkilatlanması hızla gerçekleşti. TSÜAB en hızlı ve en etkin teşkilatlanan kendi bünyesinde faaliyet gösteren tüm üyeleri organize eden birlik oldu. Sektörde en etkin birlik oldu. Hizmet eden herkese teşekkür ediyoruz. Onların bu emeklerin üzerine bu kanun altında toplanan ilk birlik sizler tarafından yapıldı. Bu konuda göreve gelen arkadaşlar hem yurt içinde hem de yurt dışındaki organizasyonlarda etkili oldu.”

TÜRKTOB olarak alt birlikler arasında organizasyon yaptıklarını aktaran Ses, "TÜRKTOB şemsiyesi altında tarım2023 isimli Türkiye’deki haber niteliği taşıyan en büyük tarım haber portalını kurduk. Şu anda tıklanma oranları açısından tarımla ilgili tüm faaliyetlerin ve onun yanında güncel konuları da kapsayan tarım haber portalı haline geldi. Kendi birliğimizin altında oluşturduğumuz 24 saat yayınlarını takip eden bir ekiple oluşturduğumuz haber ajanslarına direkt üye olan ciddi bir haber portalımız var. Hem günlük olayları takip etmenin yanında yanlışı ve olması gerekeni söylemek için açık haber anlamında bilgi anlamında ne kadar desteklersek sesimiz o noktada etkin çıkacaktır. Dakik çıkacaktır. Günlük gazete gibi değildir, anında müdahale edebilirsiniz. Bir yanlışı dakikası dakikasına düzeltebilirsin. İyi bir programı anında yer verdirebilirsiniz. İkinci olarak bir dergi faaliyete geçirdik. Yine alt birliklerimizin deneyimlerini ve faaliyetlerini kapsayacaktır. Dikkatinize sunuyorum.” diye konuştu. Ses, tarımsal yazılımlar konusunda çalışma içerisinde olduklarını belirterek, bunu kısa zamanda büyük paralar harcamadan bitirebilirlerse çok sayıda firmanın faydalanabileceğini söyledi.

 

TOHUMCULARIN EN BÜYÜK SIKINTILARI VE TALEPLERİ

Fidanda, tohumda, fidede yüzde 10 ile 22 arasında döner sermaye gideri olduğunu aktaran Ses, şöyle konuştu: "Bu sektörde faaliyet yapanlara hizmet sunarken ciddi ücretler almakta. Ben bunu dönere geçirilmiş üreticiler olarak algılıyorum. Önümüzdeki dönemde 1 Aralık’tan itibaren bitki pasaportuna geçince mükerreren alınmak istenen etiket fiyatları söylemlerinin üreticileri rahatsız ettiğini görüyorum. Genel kurulumuzda ifade ittim. Bu durum zorunlu bir haraç almaya dönüşebiliyor. Ben ilave bir hizmet isterim, kamu kuruluşlarından bir ilave hizmet isterim. Bunları analiz edelim dersem bunun ücreti olabilir. Ama kanun ve yönetmeliklerle kurulmuş hizmetleri bir haraca tabi tutmak yanlıştır.”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli ise tohumculuk sektörünün yakaladığı büyük başarıya dikkat çekerek, “Tohum sektörü büyük bir başarıya imza attı. Bu başarı hikâyeleri gelişigüzel yakalanmıyor. Üretim 500 bin tonlar seviyesine çıktı. İhracata baktığımız zaman 100 milyon dolara yaklaştı. Pazar büyüklüğü de 6 kat artarak 850 milyon dolarlar seviyesine çıktı. Bakanlığımızın, hükümetimizin düzenlemelerinin de önemli katkıları oldu.” ifadelerini kullandı.

 

BAKANLIĞIN DESTEKLERİ VE HEDEFLERİ

Bugüne kadar 220 trilyon tohuma destek verildiğini aktaran Şelli, "Bugünden itibaren oturup gelecek adına hedeflerimizi belirlememiz lazım. Bugün burada oturup ülkemizin tohum ile ilgili yol haritasını belirleyeceğiz. Bu çalıştayla da özellikle sizlerin önerileri ve sorunları not alınacak. bakanlık olarak çok yoğun hedefleri belirlemeye çalışıyoruz. Bunlardan biri ülkemizin bulunduğu coğrafyada bir üretim üssü haline gelmesidir. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için desteklemelere devam edeceğiz. Özellikle tohum üreticilerimize desteklerimiz devam edecek. Tohum tanıtım strateji belgesi hazırlamamız lazım. Artık sektör kabına sığmıyor ve yeni hedef pazarların belirlenmesi lazım.” diye konuştu.

Tarımsal ekonomi büyüklüğü olarak Türkiye'nin dünyada 7. sırada, Avrupa’da birinci sırada olduğunu aktaran Şelli, "Tarımsal ihracat 4 milyar dolarlardan 12 milyar doları aştı. Tarımsal ihracatımız inşallah 40 milyar doları aşacak.” açıklamasında bulundu. CİHAN


Son Güncellenme Tarihi : 30/11/11 10:55:05   -   Görüntülenme : 2108
 

Haberler Ana Sayfasına Git

 
Tüm Hakkı Saklıdır. © 2024 - Bu Site İçeriği ve Görselleri "Gisar İhracat Hizmetleri" aittir.
Ana Sayfa | Hizmetlerimiz | Neden biz | Haber / Duyuru | Galeri | İletişim

Toplam Ziyaret : 182549 Ortalama : 37.67 Kişi/Gün Bugün : 39 Kişi/Gün
Web Tasarım: Vizly.Com