The current character set is: latin5 Gisar İhracat Hizmetleri | İhracat Hizmetleri | İthalat Hizmeti | İhracat Hizmeti | Dış Tiacaret | Anadolu Kaplanları 2012'ye dikkat diyor
 
Gisar İhracat Hizmetleri
 

Anadolu Kaplanları 2012'ye dikkat diyor
Haberin Eklenme Tarihi :23 Aralık 2011 Cuma 10:30:07
PDF Yazdır E-mail

ÇORUM (CİHAN)- Çorum'da faaliyet gösteren, dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapan girişimci iş adamları ile ilde ticaretin nabzını tutan 'Anadolu Kaplanı' adıyla anılan iş adamları ile sivil toplum kuruluşları, 2012 yılına dikkat edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.

Küçük işletmelerde leblebi satarak fabrika kuran iş adamları, yurt dışı ve yurt içine yaptığı ihracatla yeni vizyonlar kazanıyor. Çorum’da Çimento Fabrikası'nın 1957 yılında bir kamu yatırımı olarak temellerinin atılmasıyla başlayan sanayileşmenin, ilerleyen yıllarda başta kiremit olmak üzere tuğla, un ve bu sektörlerin ekipman ihtiyacını karşılamak amacıyla kurdukları makine sektörüyle büyük atılımlar gerçekleştiren Çorumlu iş adamları, birden çok üretim dalında dünya pazarlarında yerini almış durumda. Ancak Avrupa ülkelerinde yaşanan Euro krizlerinin Türkiye'yi olumsuz yönde etkilemesinden tedirgin olan 'Anadolu Kaplanları' temkinli davranılması gerektiğini belirtiyor.

 

''2012 YILI EKONOMİK ANLAMDA 2011 YILINA GÖRE BİRAZ SIKINTILI GEÇECEK''

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, yaptığı açıklamada, 2012 yılının 2011'e göre ekonomik alanda sıkıntılı geçmesi ihtimali üzerinde durdu. 2012 yılının, ekonomik anlamda 2011 yılına göre biraz sıkıntılı geçecek gibi göründüğünü ifade eden Başaranhıncal, şöyle devam etti:

''Özellikle Euro bölgesinde yaşanan sıkıntıların Türkiye'ye de yansımaları olacaktır. Avrupa'daki bu sıkıntının bize yansıması ne derece olur, tahmin etmek biraz güç gibi olabilir. Ancak şu bir gerçek ki daha önce yaşadığımız krizlerin tecrübesi ve çıkardığımız dersler nedeniyle Avrupa’daki bu krizden çoğu ülkeye göre daha az etkileneceğiz. Avrupa'daki ekonomik krizle ilgili şu an izleme sürecinde sayılırız. Avrupa'daki ekonomik büyüklükler içinde Türkiye'nin payı oransal olarak çok fazla değil. Bu nedenle olası bir daralmadan büyük ölçekli bir etkilenme beklemiyorum. Bu etkilenme süreci ve miktarını 2012'nin ilk çeyreğinde daha rahat görebiliriz. Ancak 2011 yılına oranla daha az büyüme olacağı aşikardır. 2012 yılı, aynı zamanda ekonomik büyümenin yavaşlayacağı bir yıl olacak. Ekonomik fırtınalarla dolu bir yıl daha geride kalırken, kolayca tahmin edilebileceği gibi yeni yılda da küresel ekonominin ağzının tadı pek yerine gelmeyecek. Başta sanayi ülkeleri olmak üzere küresel ekonomiye yön veren ülke ve bölgelerin kendilerini toparlayamaması iyimserliğe yönelik tüm beklentileri boşa çıkarıyor.''

Euro’nun geleceğinin belirsizliğini koruması nedeniyle dövizin de ne olacağını kestirebilmenin çok zor olacağına değinen Çetin Başaranhıncal, mümkün olduğu kadar döviz borçlanmasından kaçınılması gerektiğini ve borçlanma yapılacaksa TL üzerinden yapılması gerektiğini dile getirdi. 2012’nin ekonomik anlamda olumlu etki yapabilmesi için inşaat sektörünün çok önemli bir payı olacağına vurgu yapan Başaranhıncal, inşaat sektörünün hareketliliğinin piyasayı olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. Başaranhıncal, ''2011 yılında inşaat sektöründeki istihdam 1 milyonu aşmış ve zirve yapmıştı. Bu rakam ile inşaat sektörünün toplam istihdam içindeki payını artırmıştı. 2012 yılında TOKİ’nin de etkisiyle inşaat sektöründeki hareketlilik sürdürülebilir. Ekonomik büyümenin yavaşlayacağı bir yıl gibi görünen 2012'de, bu tabloya rağmen iş dünyası olarak önceki yıllarda olduğu gibi temkinli davranarak, moral ve motivasyonumuzu üst seviyede tutmaya çalışacağız. Ekonomi çarklarının dönmesi için elimizden geldiği kadar çaba göstereceğiz." diye konuştu.

 

''ÇORUMLU İŞ ADAMLARIMIZI DÜNYAYA AÇMAYA ÇALIŞIYORUZ''

Hitit Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (HİTİTSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Benli de üretim ve pazarlamadaki kabiliyetlerin dış ticarette de sergilenmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

''Sıkışan iç piyasa ve düşen kar marjları dış ticaretin önemini tekrar öne çıkarmaktadır. Ülkemiz adına hedefleri belirlenen 2023 için daha fazla ihracat ve yatırım olanaklarını değerlendirmeliyiz. HİTİTSİAD olarak biz de bu konu üzerinde durmak istiyoruz. Bağlı olduğumuz TUSKON'un yaptığı ticaret köprüleri, geziler, yabancı heyetlerin ağırlanması gibi birçok büyük organizasyon dış ticaretin gelişimi için önem arz etmektedir. Biz de hem TUSKON organizasyonlarına katılarak hem de bünyemizde faaliyetlerle üyelerimize yeni pazarlar bulacağız. İlk aşamada planlanan 2012 ilk aylarında planladığımız geziler var. Yine üyelerimizin yurt dışı pazar araştırma ve fizibilite çalışmalarına yardımcı olmaktayız. Yeni pazarların bulunması adına yapılacak çalışmaların yanında nitelikli personel ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Nitelikli eleman ihtiyacı şirketlerimiz için büyük bir problem. Bu problemin yereldeki çözümleri adına araştırma ve çalışmalar yapmaktayız.''


Son Güncellenme Tarihi : 23/12/11 10:30:07   -   Görüntülenme : 5941
 

Haberler Ana Sayfasına Git

 
Tüm Hakkı Saklıdır. © 2024 - Bu Site İçeriği ve Görselleri "Gisar İhracat Hizmetleri" aittir.
Ana Sayfa | Hizmetlerimiz | Neden biz | Haber / Duyuru | Galeri | İletişim

Toplam Ziyaret : 182504 Ortalama : 37.67 Kişi/Gün Bugün : 68 Kişi/Gün
Web Tasarım: Vizly.Com